Methodiek

Onze diagnosemethodiek verschilt fundamenteel van andere methodieken. Uit ons wetenschappelijk onderzoek (er is geen enkele studie te vinden met het onbewuste als leidraad en mogelijke oorzaak voor burn-out) komt ondubbelzinnig naar voren dat de onbewuste aansturing van mensen van grote invloed is op de gevoeligheid voor burn-out.


Methodiek

Uit ons onderzoek blijkt dat mensen in een burn-out vaak enthousiaste medewerkers zijn die echter geen innerlijke rem hebben op hun enthousiasme. Hun energie is daardoor niet begrensd, waardoor oververmoeidheid en uitputting het uiteindelijke resultaat zijn. Uit een studie onder honderden wetenschappelijke artikelen (zie onder Wetenschapper) blijkt dat dit niet eerder is onderzocht. Wel wordt het onbewuste in een klein aantal artikelen genoemd, maar niet als aansturende factor.

Hoe werkt het?

We hebben een burn-outtest ontwikkeld die de onbewuste patronen zichtbaar kan maken bij ieder individu. De werking zit in het feit dat beelden begrepen worden op een meer onbewust niveau dan teksten die louter cognitief geanalyseerd worden. We maken in de test dus keuzes uit beelden en uit (competentie)teksten. Het beeld zegt iets over de innerlijke beleving, de tekst iets over de uiterlijke kwaliteiten. Een mismatch tussen die twee leidt tot een aantal conclusies:

  • Een beeld wordt gekozen samen met de daarbij behorende competentie: je onbewuste en je gedrag zijn in overeenstemming.
  • Een beeld wordt afgewezen maar de daarbij behorende competentie wordt gekozen: je onbewuste en je gedrag zijn niet in overeenstemming.

Op het moment dat onbewuste en gedrag niet in overeenstemming zijn noemen we dit aangepast gedrag: je doet iets dat niet bij je past maar in het verleden wél noodzakelijk was.

Van diagnose naar inzicht

En hier begint de echte hobbel. Want de test is zeer duidelijk en ook de cliënt kan zien in de meting dat hij aangepast gedrag vertoont. De hobbel is dat de cliënt het inzicht moet krijgen dat iets dat hij zijn hele leven al doet niet van hem is, maar aangepast! En aanpassing maakt niet gelukkig en zorgt voor energieverlies. De kern om van diagnose naar inzicht te gaan berust dus op het lef dat de cliënt moet hebben om zijn aanpassing in te zien en deze bewust te worden. Hier wordt de cliënt professioneel in begeleid door onze coaches/adviseurs vanuit de huidige belevingspsychologische inzichten.


Ga terug