Interventie

Nadat je de diagnose hebt ontvangen en je inzicht in jezelf hebt vergroot (ofwel je rem hebt ontdekt), wordt het tijd om deze nieuwe inzichten toe te passen. Je gaat oefenen in een veilige omgeving, onder wisselende omstandigheden. Je gaat ervaren hoe het is om je inzichten in praktijk te brengen. Dichter bij jezelf.


Interventie

Vóór dat je weer aan werken kunt denken moet je eerst ervaring opdoen in het gebruiken van je nieuwe inzichten. Deze inzichten kunnen het effect hebben dat je denkt dat anderen je niet meer waarderen, je niet meer aardig vinden als je op de rem trapt. Of dat ze vinden dat je ineens voor jezelf opkomt, terwijl je eerst zo meegaand was. Dat zijn allemaal voor jou nieuwe reacties. Met deze reacties moet je eerst wat ervaring opbouwen in een veilige omgeving, en met goede persoonlijke begeleiding. Dan kun je wennen aan wat die rem voor jou betekent, maar zeker ook wennen aan de reacties van anderen.

Omdat je veel ‘oefent’ met je nieuwe inzichten, wordt de gedachte aan terugkeren naar je werkkring steeds een stukje minder heftig. Dat gaat geleidelijk, zonder plotselinge veranderingen of sterke overgangen. Daarmee verloopt de overgang in het tempo dat bij jou past.

Duurzaam of niet?

Het prettige aan de ACT-methodiek voor het stellen van de diagnose is dat als je eenmaal je inzicht in je rem hebt, dit inzicht nooit meer verdwijnt. Het betreft namelijk een stukje onbewuste ervaringen weer naar het bewustzijn brengen, en daarvan weten we dat het nooit meer onbewust wordt. Dus blijft het altijd herkenbaar en voelbaar.

Weer aan het werk

Als je midden in een burn-out zit is terugkeren naar je werk het laatste waar je aan wil denken. Het is een groot taboe en je kunt je nauwelijks voorstellen dat je het ooit weer leuk gaat vinden om te werken. Toch is onze ervaring dat met de juiste inzichten en het juiste tempo terugkeer naar werk geen probleem oplevert. Natuurlijk hangt het specifiek van iedere situatie af, maar een groot deel van de mensen die wij begeleiden keert zonder problemen terug.


Ga terug