Inzicht

Client_Inzicht

Je hebt de test gedaan (zie onder diagnose) en nu wil je weten wat die test je nu precies te zeggen heeft over jou als persoon in relatie tot burn-out. Dat biedt een preventieve ondersteuning als je nog niet in een burn-out zit, en een constructieve ondersteuning om je burn-out te overwinnen. Ontwikkelen van jezelf door het vergroten van je beslisruimte.


Inzicht

Wat we al eerder onder diagnose hebben aangegeven zit de grootste hobbel die je te nemen hebt om inzicht te krijgen in je Burnout in jezelf. Je moet het lef hebben om naar jezelf te kijken om zelfreflectie te ontwikkelen. In persoonlijke en/of groepsgesprekken gaan we in gesprek over je ontbrekende rem(men) en proberen we je inzicht te geven. Maar ja, jij hebt op die ontbrekende rem een heel leven gebouwd en daar voel jij je plezierig bij! Dat dit een leven is wat ook nog Burnout oplevert, ach dat is toeval, dat ligt aan andere factoren dan mijzelf. En dat is dus de hobbel. De acceptatie dat JIJ geen rem hebt ontwikkeld. Je bent daar niet schuldig aan, je hebt niet iets over het hoofd gezien, het ligt niet aan je intelligentie nee, het is gewoon zo gelopen. Die acceptatie in combinatie met het aangeven van die ontbrekende remmen door onze begeleiders, geeft je de mogelijkheid die rem te ontwikkelen.

De omstandigheden

Zijn je omstandigheden dan helemaal niet van invloed? Natuurlijk wel. Maar ze zijn niet de belangrijkste oorzaak. Iemand die de bus mist kan zeggen: “De bus was te vroeg. Als de bus wat later was geweest had ik hem niet gemist.” En dat is 100% waar. Geen speld tussen te krijgen. Maar jij had ook wat vroeger kunnen zijn.
Wat we hiermee aangeven is dat de omstandigheden natuurlijk een grote invloed hebben op het optreden van burn-out. Maar ook dat jij degene bent die de externe omstandigheden niet goed weet te verwerken. Onnodig te vermelden dat zeer heftige ervaringen natuurlijk zelfs mensen met voldoende innerlijke remmen uit het lood kunnen slaan. Maar onderzoek wijst uit dat het maar zeer zelden om zeer heftige ervaringen gaat. De meeste mensen komen geleidelijk in een burn-outsituatie terecht.

En nu praktisch: hoe krijg ik inzicht?

Door na de diagnose het gesprek aan te gaan met één van onze begeleiders. Op deze site vind je mogelijkheden om je aan te melden voor onze inzichtdagen. Belangrijk is echter dat je beseft dat het niet gaat om kennis, om trucjes, om raadgevingen, maar dat het over jou gaat, hoe jij naar jezelf kijkt. Inzichtdagen zijn geen dagen dat je rustig achterover leunend naar een docent kunt luisteren. Nee, het gaat dit keer echt over jou! Na de inzichtdagen heb je voldoende bagage om te oefenen met je nieuw verworven inzicht, met je nieuwe mogelijkheden om te remmen wanneer en waar nodig. Dan kom je op het gebied van de interventies, waarin je kunt oefenen met je nieuwe mogelijkheden.


Ga terug